Groeien en geld

Gemiddelde leesduur: 4 minuten

Je hebt ambitieuze plannen met je bedrijf. Misschien wil je een nieuwe productlijn opzetten, je productiecapaciteit uitbreiden, of je marktpositie versterken. Wat je plannen ook zijn, één ding staat vast: groei kost geld. Vaak heb je hiervoor externe financiering nodig, en dan komt de vraag: waar begin je en hoe pak je dit aan?

Stap 1: De bank als eerste halte

De meeste ondernemers gaan eerst naar hun bank. Die zijn van nature risicomijdend. Ze willen niet alleen een sterk financieel plan zien, maar ook dat het volledige verhaal klopt. Dit betekent dat elk aspect van je onderneming onder de loep wordt genomen.

Praktijk voorbeeld

Stel, je bent eigenaar van een productiebedrijf en je wilt je capaciteit verdubbelen omdat je verwacht dat de vraag de komende jaren fors toeneemt. Voor jou is dit een no-brainer, je ziet de kansen en je weet dat het de juiste stap is. Maar voor de bank draait het om meer dan jouw enthousiasme. Ze willen harde cijfers zien en een onderbouwing van bijvoorbeeld:

  • waar komt die verwachte vraag vandaan? 
  • Zijn er contracten met klanten die die vraag onderbouwen? 
  • Heb je de juiste mensen in huis om die capaciteit aan te kunnen? 

Waar let een bank op?

Een bank kijkt naar meer dan alleen je toekomstplannen. Vaak kent de bank de bestaande ondernemer al goed, en ze hebben inzicht in hoe het bedrijf financieel heeft gepresteerd in de afgelopen jaren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar de bank specifiek naar kijkt:

  • Financiële geschiedenis: Hoe heeft je bedrijf de afgelopen jaren gepresteerd? Heb je stabiele winst gemaakt? 
  • Cashflow: De cashflow is misschien wel het belangrijkste financiële element voor een bank. Het laat zien hoe goed je bedrijf in staat is om de dagelijkse uitgaven te dekken en of je voldoende liquiditeit hebt om een lening terug te betalen. 
  • Stabiliteit: De bank wil zekerheid dat jouw bedrijf op de lange termijn stabiel genoeg is om de lening terug te betalen. Ze kijken naar factoren zoals schuldenlast, vaste kosten, en hoe afhankelijk je bent van een paar grote klanten of seizoensgebonden inkomsten. Stabiliteit is een teken dat je bedrijf ook bij economische tegenwind kan blijven presteren.
  • Begrijp je risico’s. Onderken je de risico’s en probeer je die zoveel als mogelijk te verkleinen (net zoals verzekeraars denken).
  • Betrouwbaarheid van de ondernemer: Als ondernemer ben jij ook een belangrijk onderdeel van de overweging. Banken vertrouwen vaak op hun relatie met jou en jouw geschiedenis met hen. 
  • Jij en jouw team. Hebben die samen wel de capaciteiten  om de uitbreiding en d eperiode daarna te managen en succesvol uit te voeren.
  • De markt en jouw product.

Door al deze elementen samen te nemen, beoordeelt de bank of ze jouw groeiplan willen ondersteunen. Dit maakt duidelijk waarom het niet alleen om het financiële plan gaat, maar om het hele verhaal, inclusief je verleden en je reputatie als ondernemer.

Wat als de bank ‘nee’ zegt?

Jij bent overtuigd van jouw plannen en gaat op zoek naar een investeerder en als je dan toch een investeerder zoekt is het heel verstandig om iemand te zoeken die verstand heeft van jouw sector, die brengt dan niet alleen geld in maar ook specifieke kennis en kunde, slim geld dus. 

Het is belangrijk om goed af te wegen of je aandelen en de invloed die investeerders willen, wilt delen. Dit betekent dat je een deel van de controle over je bedrijf moet opgeven. Bovendien willen investeerders uiteindelijk rendement zien, wat kan betekenen dat ze op termijn hun aandelen willen verkopen, wat invloed kan hebben op de richting van je bedrijf.

Uiteindelijk is het financieel soort van simpel: je geeft aandelen op maar door het geld en de kennis van de investeerder ga je meer vermogen opbouwen dan dat je zonder de investeerder had gedaan.

Praktijkvoorbeeld

Een ondernemer wilde zijn bedrijf uitbreiden door een tweede vestiging te openen. In de praktijk blijkt echter vaak dat het openen van een tweede locatie veel ingewikkelder is dan het runnen van één vestiging. De bank wees het financieringsverzoek af omdat ze het risico te groot vonden. Dit kwam mede doordat de financiële stabiliteit van de eerste locatie niet voldoende was om de kosten van een tweede locatie te dragen. Ook waren er twijfels over het managen van twee vestigingen tegelijk, gezien de vele operationele en logistieke uitdagingen die dit met zich meebrengt.

Uiteindelijk gingen we op zoek naar een private investeerder, die veel ervaring had met het opzetten van meerdere locaties en zijn branche. De ondernemer moest wel aandelen afstaan, maar door de expertise van de investeerder en de juiste ondersteuning, werd de tweede vestiging uiteindelijk een succes en worden er stappen gezet om meerdere vestigingen te openen.

Wij helpen je graag verder

Bij De Blank Advisering werken we samen met experts op diverse vakgebieden, zoals  marketing en sales, leiderschap, HRM en juristen. Of je nu bij een bank of investeerder aanklopt, wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent. Onze adviseurs hebben uitgebreide ervaring met groeistrategieën en investeringen, en we kunnen je koppelen aan de juiste mensen die je helpen om je ambities waar te maken. 

Peter de Blank
Peter de Blank
Mijn naam is Peter de Blank, ik help u navigeren door de complexe wereld van ondernemerschap. Na mijn studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam heb ik vanuit mijn passie meer dan 200 bedrijven mogen begeleiden.

Misschien vind je dit ook interessant

Groeien en geld

Je hebt ambitieuze plannen met je bedrijf. Misschien wil je een nieuwe productlijn opzetten, je productiecapaciteit uitbreiden, of je marktpositie versterken. Wat je plannen ook zijn, één...

Afhankelijkheid van één klant

Omarm de bedreiging en ontdek nieuwe kansen In de dynamische wereld van het MKB is afhankelijkheid vaak een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant biedt een grote...

Ga naar de bovenkant